Leefstijl

Kleine stappen, groots effect

Leestijd: 2 minuten

Als je gezonder wil gaan leven dan wil je het liefst alles tegelijkertijd aanpakken: (meer) sporten, gezonder eten, vaker naar buiten, mindful worden. Maar door zoveel tegelijkertijd te willen heb je vaak een gebrek aan focus en val je snel terug in oude patronen. Begin daarom met kleine stapjes. Met deze tips lukt het jou wél om gezonder te gaan leven.

Maak een plan

Bedenk met welk onderdeel van jouw gezondheid je aan de slag wil gaan en formuleer een klein en concreet doel, de kans dat je het volhoudt is dan groter. Schrijf twee dingen op waar je aan wilt werken. Bijvoorbeeld: ik eet minimaal 200 gram groente per dag en ik ga elke avond na het eten een stukje wandelen. Heb je jouw doel behaald? Goed bezig! Ga nu door met de volgende kleine stap. Door deze aanpak is de kans op succes groter en kom jij steeds dichter bij jouw einddoel.

Leg de lat niet te hoog

Vaak wil je gelijk grote stappen nemen, maar de kans dat je slaagt is dan kleiner. Doe het dus andersom, begin klein en eindig groots. Als je meer groente wil eten, voeg dan bijvoorbeeld extra groente toe aan je avondeten door in plaats van een, twee soorten groenten te serveren. Gaat dat goed? Probeer dan eens verschillende soorten groente uit. Zo leer je nieuwe smaken kennen en heb je meer afwisseling. Of voeg groente toe aan je lunch. Met het eten van 10 cherrytomaatjes zit je al op 100 gram groente.

Blog kleine stappen groots effect

In een nieuw jasje

Het aanleren van een nieuwe gewoonte, bijvoorbeeld extra bewegen, kan heel lastig zijn. Het helpt dan om de nieuwe gewoonte te koppelen aan een bestaande gewoonte. Koppel bijvoorbeeld je doel om meer te gaan bewegen aan je huidige gewoonte, naar je werk gaan. Ga naar maps.google.nl en verzin een nieuwe route naar je werk waarbij je 500 meter extra beweegt. Kom je met de auto, parkeer je auto dan verder van je huis en je werk. Of ga je met het openbaar vervoer, stap dan eens een halte eerder uit. Door op deze manier aan de slag te gaan, krijg je de nieuwe gewoonte gemakkelijker in je systeem.

Vier je successen

Trots zijn op jezelf als je een nieuwe gewoonte hebt gecreëerd helpt je veel meer dan balen als het een keer niet is gelukt. Vier dus je successen. Schrijf op welke kleine stappen jij al hebt ondernomen en ook wat het je oplevert. Bijvoorbeeld: door elke dag te wandelen heb ik een betere conditie. Zo zie je welke kleine veranderingen jij allemaal al maakt voor je gezondheid en wat de voordelen daarvan zijn. En lukt het een keer niet om een doel te behalen? Geef dan niet op, maar ga gewoon verder bij waar je was gebleven. Je kan het!

 

Deel dit artikel

Zet nu de eerste stap en ga aan de slag

Met de Persoonlijke Gezondheidscheck krijg je (kosteloos) inzicht in jouw gezondheid en vitaliteit én ontvang je handige en motiverende tips om zelfstandig of met professionele begeleiding aan de slag te gaan. Met het invullen van de Persoonlijke Gezondheidscheck zet je jouw eerste stap. Bekijk direct of de check voor jou wordt vergoed.

Controleer jouw zorgvergoeding

Meer lezen?

Leefstijl

Wat zit er in jouw checkbox?