Vitamine D-tekort? Meten is weten

De meeste mensen weten wel dat vitamine D is belangrijk is voor sterke botten. Maar wist je ook dat vitamine D de aanmaak van bepaalde afweercellen stimuleert, waardoor je mogelijk minder vatbaar bent voor infecties? Een hoog vitamine D-gehalte zou zelfs de kans op darmkanker verlagen. Het is waarschijnlijk ook zo dat een hoog gehalte aan vitamine D de kans op diabetes type 1 en de spierziekte multiple sclerose. Kortom: alle reden om je vitamine D-niveau goed in de gaten te houden en een tekort te voorkomen. Dat kan nu met de vitamine D-module van de Persoonlijke Gezondheidscheck. Gemakkelijk thuis te doen met een simpele vingerprik.

Jouw eigen vitamine D-fabriek

In je lichaam huist een vernuftige vitamine D- fabriek. Maar liefst 90% van onze vitamine D-voorraad komt voort uit zonlicht. Onder invloed van de ultraviolette straling in daglicht maakt de huid vitamine D3 aan. Vervolgens wordt die (via de lever en de nieren) omgezet in het hormoon calcitriol, de actieve vorm van vitamine D, die onder andere zorgt voor sterke botten.

Eén probleem: je vitamine D-fabriek werkt alleen als de zonkracht (de maat die aangeeft hoeveel UV-straling de aarde bereikt) tenminste 3 is. In Nederland is dat van eind maart tot begin oktober het geval. In de winter elke dag een kwartier met je hoofd in de zon gaan zitten voor extra vitamine D heeft dus weinig zin.

Gelukkig is het lichaam in staat om gedurende het late voorjaar en de zomer ‘overtollig’ zonlicht in de lever en het lichaamsvet op te slaan. In de herfst- en wintermaanden wordt dat dan langzaam afgegeven en omgezet in actieve vitamine D.

Vitamine D-tekort

Ondanks dit handige reservesysteem, hebben toch zeven op de tien 65-plussers een vitamine D-tekort. Dat komt vooral omdat zij over het algemeen minder buiten komen dan jonge mensen. Bovendien maakt een oudere hun huid minder makkelijk vitamine D aan. Ook mensen met een donkere huidskleur, bijvoorbeeld uit Marokko of Turkije, hebben een grotere kans op een gebrek aan vitamine D.

Een vitamine D-tekort bouwt zich langzaam op. Vandaar ook dat het een tijd kan duren voordat je er iets van merkt. De eerste klacht is meestal spierzwakte in de bovenarmen en bovenbenen. Daarna kun je botpijn krijgen. In het ergste geval leidt een gebrek aan vitamine D tot osteoporose, oftewel botontkalking. Dat is een beruchte oorzaak van bijvoorbeeld gebroken heupen. Belangrijk dus om te voorkomen, zo’n tekort!

Vitamine D en corona

De afgelopen tijd heb je het belang van vitamine D vast ook voorbij horen komen in het kader van het nieuwe coronavirus. Van vitamine D is namelijk al enige tijd bekend dat het een positieve werking heeft op ons immuunsysteem. Hoewel het nog niet met zekerheid gezegd kan worden lijkt hier voordeel te behalen voor besmetting met- en het ziektebeeld van corona.

‘‘Inmiddels zijn er publicaties beschikbaar die het werkingsmechanisme van vitamine D in het immuunsysteem hebben onderzocht en daarmee duidelijk hebben gemaakt hoe vitamine D het risico op SARS-CoV-2 infectie kan verminderen en hoe vitamine D het ontstaan van COVID klachten kan verminderen. Ook dit soort studies moeten verder worden uitgebreid maar zijn wel veelbelovend.’’ Legt hoogleraar immunologie Huub Savelkoul uit in dit artikel.

Hoewel een teveel aan vitamine D niet vaak voorkomt is het belangrijk bewust om te gaan met supplementen. Langdurige overmatige inname kan namelijk schadelijke gevolgen hebben, zoals nierstenen en kalkafzettingen rondom organen en weefsel.

Meten is weten

&niped biedt de mogelijkheid jouw vitamine D-niveau te meten. Met de meting krijg je inzicht in jouw vitamine D-waardes. Hiervoor hebben wij een speciale module ontwikkeld. De module bestaat uit een vragenlijst en een vingerprik. De vingerprik krijg je thuisgestuurd in onze unieke checkbox en is gemakkelijk zelf af te nemen. Indien nodig krijg je persoonlijk advies om deze op niveau te krijgen.

 

Benieuwd wat onze vitamine D- module voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *