Referenties

Benieuwd naar de ervaringen van anderen die de check eerder al deden? Lees dan snel verder.

Ricardo

‘‘Ik ben altijd sportief bezig geweest en gefocust op mijn gezondheid, maar de laatste tijd merkte ik dat ik het minder onder controle had. Door een drukke periode van werk en school was de grip hierop wat minder geworden…’’ Vertelt Ricardo.

‘‘Via mijn werkgever kon ik meedoen aan de Persoonlijke Gezondheidscheck. Ik was erg benieuwd naar mijn gezondheid, al helemaal na de drukke periode. Ik had al wel verwacht dat er dingen waren veranderd. Zo verwachtte ik dat mijn eetpatroon verbetering nodig had en de PGC bevestigde dit. Het gezondheidsrapport gaf me een goed beeld van mijn gezondheid, ook op gebieden waar je normaal gesproken niet aan zou denken.

Na het doen van de check ben ik weer veel beter op mijn gezondheid gaan letten en daadwerkelijk gezonder gaan leven. Ik heb ook doelen voor mezelf gesteld: een paar kilo’s kwijtraken en me weer fitter voelen. Nu ik deze doelen heb gesteld ben ik ook benieuwd naar de resultaten hiervan. In het vervolg wil ik de PGC nog eens doen, om zo mijn resultaten met die van de eerste keer te vergelijken. Dan zie je of je acties ook echt effect hebben gehad.’’

Astrid

Ondernemer Astrid de Nijs uit Tilburg krijgt de ZZP Fit-Check aangeboden via haar ZZP verzekering bij CZ. Door de Persoonlijke gezondheidscheck te doen ontdekte zij iets over zichzelf wat ze daarvoor nog niet echt door had.

“De ZZP Fit-Check is de Persoonlijke Gezondheidscheck. Sinds 2016 heb ik deze check uitgevoerd. Ik was erg benieuwd naar de resultaten, omdat ik het idee heb dat ik gezond leef, maar toch in de afgelopen 10 jaar zo’n 10 kilo ben aangekomen. Die gedachte kan dus niet kloppen en dat bleek ook uit de resultaten van de check in 2016. Mijn eetgedrag, mijn gewicht en buikomvang konden gezonder en qua draagkracht/draaglast was ik wat uit balans. Ai, ondanks mijn verwachting was dat toch best confronterend.

Achteraf gezien had ik in 2016 inderdaad zakelijk gezien een lastig jaar, wat mij behoorlijk veel stress heeft opgeleverd. Een dergelijke situatie wil ik nooit meer. Daarom heb ik mijn opdrachten zo ingedeeld dat ik niet meer op een zwaartepunt op één opdracht heb. Naast draagkracht/draaglast waren mijn gewicht en buikomvang ook wat boven de grens. Heel mijn leven heb ik nooit echt daarop hoeven te letten, echter was het nu tijd om daar wel wat aan te doen. Ik geef altijd les in meditatieve yoga, maar ik deed wat mij betreft te weinig aan conditie en kracht. Dat heb ik nu opgepakt door regelmatig te sporten.

Dit alles heeft goede resultaten gegeven in 2017. Toch vind ik het aanpassen van mijn eetpatroon nog erg lastig. Wij houden van een Bourgondisch leven. Culinaire avonturen zijn echt onze hobby. We eten dus veel buiten de deur. En de onregelmatigheid van ons werk, maakt het ook lastig om elke dag vers te koken. En dat is helaas voor 2017 nog niet gelukt. Dus daar mag ik nog wel wat aandacht aan besteden.

Bart

Ondernemer en ‘blikverruimer’ Bart Lenting (39) uit Alkmaar kreeg van zijn AOV-verzekeraar De Goudse het aanbod om gratis de Persoonlijke gezondheidscheck te doen. 

“De eerste keer dat ik de mail over de Persoonlijke Gezondheidscheck (PGC) binnenkreeg, gooide ik hem ongelezen weg. De tweede keer ook. Ik dacht dat het een reclame-actie was. Pas bij de derde keer dacht ik: laat ik de check maar doen, dan ben ik er vanaf. Ik raffelde de vragenlijst af en vulde vooral sociaal wenselijke antwoorden in. Pas toen ik klaar was, begon het me te dagen de PGC een gedegen en onafhankelijk meetinstrument is. Ineens had ik er spijt van dat ik de vragen niet naar eer en geweten had ingevuld. Ik heb toen contact opgenomen met de helpdesk om mijn account te resetten, en ben opnieuw begonnen.

Ik vond dat ik al best gezond leefde, maar tot mijn verbazing bleken mijn cholesterol en bloeddruk licht verhoogd. Dat verwacht je op mijn leeftijd niet. Verder had ik last van stress. Dat was geen nieuws; ik was al een tijd vermoeid. Reden genoeg om een aantal dingen in mijn leven te veranderen. Ik ben gezonder gaan eten: meer groenten en minder zout. En ik maak meerdere keren per week ’s avonds een wandeling met mijn vriendin. Verder probeer ik mijn werkdruk bewust in de hand te houden. Ik voel me nu veel meer in balans dan vóór ik de check deed.”

Jos

Jos (61) is senior IT architect.

“De ICT is een stressvolle branche. De meeste van ons werken meer dan voltijds. Bovendien hebt je vaak met deadlines te maken. En dan zitten we meestal ook nog het grootste deel van de dag. Ik vind dus eigenlijk dat alle werkgevers in onze sector hun werknemers jaarlijks de Persoonlijke Gezondheidscheck zouden moeten aanbieden. Het hoort wat mij betreft bij goed werkgeverschap. Vandaar dat ik mijn medewerkers ook stimuleer om er vooral gebruik van te maken. Puur voor henzelf, want ik krijg hun uitslagen als leidinggevende nooit te zien.

Persoonlijk doe ik al jaren mee aan de check. De eerste keer bleek mijn cholesterol te hoog. Ik heb toen de adviezen uit mijn Gezondheidsrapport opgevolgd, en ben minder vet en minder tussendoortjes gaan eten. Ook ben ik meer gaan bewegen. Sindsdien is mijn cholesterol in orde. Toen mijn bloeddruk te hoog was, heb ik die daarna nog een paar keer door de huisarts laten controleren. De oorzaak bleek stress. Nadat ik wat gas had teruggenomen, zakte mijn bloeddruk weer. Dat was een goede wake-up call; in de waan van de dag sta je er niet bij stil dat spanning zo’n direct effect op je gezondheid kan hebben.

Kortom, de check is een handige reminder om goed op jezelf te passen. Naarmate ik wat ouder word, wordt het belang daarvan alleen maar groter. Als het aan mij ligt, blijf ik hem tot mijn pensioen jaarlijks doen.”

Hans

‘‘Ik heb er nooit echt bij stilgestaan dat er op mijn leeftijd al harder aan je gezondheid gewerkt moet worden. Je denkt dat je aardig gezond bezig bent, maar door de check word je op sommige punten met de neus op de feiten gedrukt.’’ Zegt Hans van Dijk (51). Hij kreeg via zijn werkgever, GGN, de mogelijkheid om kosteloos de Persoonlijke Gezondheidscheck te doen.

‘‘Ik heb een drukke baan. In de waan van de dag ben je geneigd soms de zorg over lichaam en geest uit het oog te verliezen. Je bent veel bezig met het maken van planningen maar bent door het drukke leven ook geneigd om ze vaak een week vooruit te schuiven. Langzaam maar zeker sluipen er kleine kwaaltjes in zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Toen mijn werkgever de optie gaf om mee te doen aan de Persoonlijke Gezondheidscheck besloot ik dat dit een goed moment was om na te gaan hoe het daadwerkelijk met mijn gezondheid gesteld was.

Uit de Gezondheidscheck kwam naar voren dat ik moest letten op mijn beweging en stressniveau. Ook bleek dat ik een hoog cholesterol en een gebrek aan calcium had, wat als een verrassing kwam. Gemotiveerd om hier verandering in te brengen ben ik weer actief gaan sporten en een cursus mindfulness gaan volgen. Daarnaast heb ik supplementen aangeschaft om mijn calciumgehalte weer op peil te krijgen. Ik ben van plan dit in de toekomst goed in de gaten te gaan houden. Mijn plan is om jaarlijks de check te doen, om zo mijn voortgang bij te kunnen houden en bij te sturen waar nodig. Wat dat betreft is de Persoonlijke Gezondheidscheck een ideaal instrument om je gezondheid te toetsen.’’

Kevin

‘‘Naar mijn idee leef ik altijd wel gezond en ben ik ook gezond, maar hoe gaat het nu echt met me? Dat kan je denk ik alleen controleren door dit soort testen te doen.’’

‘‘Mijn motivatie om mee te doen aan de Check was dat ik altijd benieuwd ben hoe gezond ik nou daadwerkelijk ben. Als dit soort dingen voorbij komen, wat vanuit mijn werkgever ook nog gratis is, maakt dat het al helemaal interessant. De Persoonlijke Gezondheidscheck zag ik als een snelle optie om meer over mijn algemene gezondheid te weten te komen en – mocht het nodig zijn – hulp te krijgen van professionals. Zo kun je gemakkelijker je gezondheid weer op de rit krijgen of verbeteren en dit ook vast blijven houden.

Ik was altijd al wel gericht op gezond leven: fitness, hardlopen, Moto Gymkhana (zo snel mogelijk een parcours van pionnen afleggen met je motor; erg inspannend kan ik je vertellen!), gezond en gevarieerd eten, aan de andere kant ook genoeg ontspannen, niet roken… Uiteraard: een keertje snacken moet zeker kunnen, maar niet iedere dag. Hierom had ik stiekem wel verwacht dat de uitslagen goed zouden zijn. Gelukkig was dit ook het geval en kreeg ik het advies lekker door blijven gaan zoals ik nu doe! De bevestiging dat ik gezond genoeg leef is erg fijn. Met onregelmatige diensten, een kind van 3 jaar en een vrouw die onregelmatig werkt valt dat af en toe namelijk niet mee.

Al met al was dit een prima basis om te controleren in hoeverre je nou gezond bent en gezond bezig bent. Daarbij was de begeleiding ook goed. Zeker een aanrader voor iedereen! Met een uitgebreidere optie zou ik zelf ook nog een keer mee willen doen.’’

Richard

Hij hoopte vooral bevestigd te zien dat het met zijn gezondheid wel snor zat. Dus keek zzp’er Richard van Driel (55) van Drukwerk ABC wel even verbaasd op toen uit zijn Persoonlijke Gezondheidscheck bleek dat zijn cholesterol was verhoogd. Het motiveerde de ondernemer uit het Gelderse Doornenburg om na een blessure het hardlopen weer op te pakken. “Het was net het zetje dat ik nodig had.”

Hoe gezond leeft u?

“Ik heb een zittend beroep. Dat is natuurlijk niet gezond. Dus toen ik vijftien jaar geleden last mijn rug kreeg, realiseerde ik me dat ik letterlijk en figuurlijk in beweging moest komen. Als zelfstandige ben ik niet alleen financieel verantwoordelijk voor mezelf, maar ook voor mijn gezin. Uitvallen is dus geen optie. Sindsdien doe ik onder begeleiding van een fysiotherapeut wekelijks kracht- en conditietraining. Daarnaast ben ik gaan hardlopen. Dat vind ik zo leuk, dat ik inmiddels zes marathons heb voltooid, waaronder die van New York.”

U bent dus heel fit! Waarom dan toch de Persoonlijke Gezondheidscheck?

“Vorige zomer kreeg ik een brief van mijn verzekeraar dat ik kosteloos aan de check kon meedoen. Ik was vooral nieuwsgierig hoe hoog mijn bloeddruk en cholesterol waren. Hoe goed mijn conditie ook is, je kunt aan de buitenkant niet zien of die in orde zijn. Verder wilde ik graag bevestiging van dat het goed zit met mijn conditie en leefstijl. Op mijn leeftijd zie ik steeds meer mensen met gezondheidsklachten, zeker als ze bijvoorbeeld te weinig bewegen of te zwaar zijn. Dan weet je weer hoe belangrijk het is om er alles aan te doen om zo gezond mogelijk te blijven.”

Was u bang wat de check aan het licht zou kunnen brengen?

“Niet echt. Natuurlijk is het makkelijker om je kop in het zand te steken. Maar als het over mijn gezondheid gaat, weet ik liever precies waar ik aan toe ben. Dan kan ik op tijd ingrijpen, mocht er onverhoopt toch iets mis zijn. Dat geldt natuurlijk voor iedereen. Wat dat betreft zouden alle Nederlanders af en toe zo’n check moeten doen. En zelfstandigen helemaal.”

Wat verraste u het meest aan de uitkomst?

“Mijn cholesterol en bloeddruk bleken iets te hoog. Vanwege een achillespeesblessure had ik een paar maanden minder gesport, dus dat verbaasde me niet echt. Maar het was net het duwtje in de rug dat ik nodig had om weer volop aan de slag te gaan, en mezelf een nieuw sportief doel te stellen. Dat werd de marathon van Duisburg, op 11 juni aanstaande. Daarvoor ben ik nu volop in training. Afgelopen weekend heb ik nog 34 kilometer gelopen. ”

U had ook naar de dokter kunnen gaan om medicijnen te halen.

“Als er geen andere oplossing was, had ik dat natuurlijk gedaan. Maar ik wilde eerst proberen of ik het probleem met sporten zelf kon oplossen. Dat is goed gelukt, want inmiddels is mijn bloeddruk weer perfect. Zonder dat er een pil aan te pas is gekomen. Als mijn lichaam het toelaat, loop ik nog heel lang door.”

Roel Teule

Gezondheid is een kostbaar bezit dat we allemaal koesteren. Toen Roel Teule een paar jaar geleden een gezondheidscheck onderging, bleek zijn cholesterol niet helemaal in orde te zijn. Nu kreeg hij de gelegenheid om preventief zijn gezondheid opnieuw te onderzoeken met behulp van de Persoonlijke Gezondheidscheck. Wat hij ontdekte, bracht niet alleen geruststelling, maar ook een belangrijk inzicht met zich mee.

“Een paar jaar geleden had ik de mogelijkheid om een gezondheidscheck te doen. Daaruit bleek dat mijn cholesterol niet helemaal in orde was. Nu ik opnieuw de kans kreeg om preventief mijn gezondheid te onderzoeken met de Persoonlijke Gezondheidscheck, wilde ik graag weten hoe het ervoor stond. Ik was ook benieuwd naar mijn bloeddruk, aangezien die in het verleden ook niet helemaal op orde was.

Gelukkig bleek ik fysiek gezond te zijn en waren mijn waardes voor mijn cholesterol en bloeddruk goed. Wat voor mij echter een eye-opener was, is dat ik mentaal moest opletten. Het mentale aspect van de controle was dan ook het meest waardevolle voor mij, omdat ik hiervan tot aan de uitkomst nog niet bewust was. Met dit inzicht ben ik aan de slag gegaan.

De Persoonlijke Gezondheidscheck helpt bij het creëren van besef over je gezondheid. Daarom heb ik het al aan meerdere collega’s aanbevolen, omdat we het kosteloos via onze organisatie kunnen doen. Het is een mooie manier om inzicht te krijgen in je gezondheid en deelname is gemakkelijk vanwege het feit dat je zelf de testen kunt doen.”

 

Ervaring van Roel met de Persoonlijke Gezondheidscheck

Jaap Eysink Smeets

Als voormalig huisarts begrijpt Jaap Eysink Smeets als geen ander hoe lastig het is om je leefstijl aan te passen. Om actief aan de slag te gaan met zijn eigen gezondheid heeft hij besloten deel te nemen aan de Persoonlijke Gezondheidscheck.

“Als gepensioneerde huisarts begrijp ik maar al te goed hoe moeilijk het is om mensen te motiveren om hun leefstijl aan te passen en hoe belangrijk het is om opvolging te bieden. Om mezelf de nodige motivatie te geven, heb ik besloten om deel te nemen aan de Persoonlijke Gezondheidscheck.

Op dit moment werk ik als waarnemend huisarts en heb ik ook een grote interesse in gerontologie, de wetenschap van veroudering, waardoor ik een goed inzicht heb in mijn gezondheid. Toch heeft de test enkele zaken aan het licht gebracht waar ik mee aan de slag ben gegaan. Hoewel die punten voor mij niet nieuw waren, verdwijnen ze soms naar de achtergrond in de hectiek van alledag. Daarom is het juist goed om je gezondheid te controleren, zodat je specifieke actiepunten hebt om mee aan de slag te gaan.

Voor mij betekende dit bijvoorbeeld dat ik meer fruit ben gaan eten. Nu voeg ik fruit toe aan mijn kwark bij het ontbijt en beperk ik mijn alcoholinname. Dankzij deze laatste maatregel ben ik al twee kilo afgevallen. Kortom, de Persoonlijke Gezondheidscheck vormt een solide basis om je gezondheid te controleren en vervolgens stappen te zetten naar verbetering.”

Ervaring van Jaap met de Persoonlijke Gezondheidscheck