Bewegen

Starten met sporten: zo maak je een vliegende start

Leestijd: 1 minuut

Wil jij beginnen met sporten, maar weet je niet waar te beginnen? Dat kan best overweldigend zijn. Gelukkig zijn er een paar tips die jou kunnen helpen bij het opstarten van jouw sportieve avontuur. Geef jezelf de tijd om te wennen aan de nieuwe routine en volg deze tips om jouw start succesvol te maken.

Maak een plan

Bedenk welke vorm van sporten jou het meest aanspreekt. Wil je graag krachttraining doen, cardio of een combinatie van beide? Schrijf jouw doelen op en bepaal welke sporten hier het beste bij passen. Maak een planning en zet deze in je agenda. Door regelmatig te sporten, bouw je routine op en wordt het makkelijker om het vol te houden.

Begin rustig

Begin niet gelijk met te zware gewichten of lange duurtrainingen. Bouw rustig op en luister goed naar je lichaam. Door te veel in één keer te willen, loop je het risico op blessures of overbelasting. Start bijvoorbeeld met een half uurtje wandelen of fietsen en bouw dit langzaam op. Zo voorkom je dat je het sporten te zwaar maakt voor jezelf.

Blog starten met sporten

Zoek een sportmaatje

Samen sporten is niet alleen gezelliger, maar kan ook motiverend werken. Zoek een sportmaatje waarmee je samen kunt sporten. Door afspraken te maken, kun je elkaar stimuleren om door te zetten en de motivatie hoog te houden.

Beloon jezelf

Beloon jezelf na het behalen van je sportdoelen. Door jezelf te belonen, motiveer je jezelf om door te gaan. Beloon jezelf bijvoorbeeld met een lekker gezonde snack, een nieuwe sportoutfit of een dagje ontspanning.

Beginnen met sporten kan lastig zijn, maar door kleine stappen te zetten en jezelf te belonen kun je het behapbaar maken. Zoek een sportmaatje en maak een plan dat bij jou past. En onthoud: kleine stappen, groots effect!

Deel dit artikel

Zet nu de eerste stap en ga aan de slag

Met de Persoonlijke Gezondheidscheck krijg je (kosteloos) inzicht in jouw gezondheid en vitaliteit én ontvang je handige en motiverende tips om zelfstandig of met professionele begeleiding aan de slag te gaan. Met het invullen van de Persoonlijke Gezondheidscheck zet je jouw eerste stap. Bekijk direct of de check voor jou wordt vergoed.

Controleer jouw zorgvergoeding

Meer lezen?

Bewegen

Geen tijd om naar de sportschool te gaan? Ontdek de leukste online workouts

Bewegen

Het belang van beweging voor een gezond brein

Bewegen

Meer bewegen? Met deze 6 tips lukt het jou wel