Bewegen

Meer bewegen? Met deze 6 tips lukt het jou wel

Leestijd: 2 minuten

Weet je dat er iets heel geks aan de hand is met lichaamsbeweging? Bijna iedereen denkt namelijk genoeg te bewegen, maar slecht 30% van de Nederlanders haalt uiteindelijk de aanbevolen 10.000 stappen per dag. Herkenbaar? Met deze zes tips gaat het jou zeker lukken om meer te bewegen.

Op de proef

Dat sporten helpt om meer te bewegen spreekt voor zich. Maar soms weet je niet wat goed bij je past, of wil je wel eens wat anders proberen. Dan is het volgen van verschillende proeflessen een uitkomst. Het voordeel is dat proeflessen vaak gratis zijn en je daardoor op een laagdrempelige manier kennis kan maken met de sport zelf, de sportaanbieder en de mensen die er komen. Je kan allerlei vragen stellen om meer te weten te komen, zonder dat je ergens aan vast zit. Niks aan? Ga je gewoon nooit meer. Helemaal te gek? Ga er dan voor!

Twee vliegen in een klap

Laat de auto eens wat vaker staan en ga met het OV. Want als je met het OV reist, beweeg je al snel 30 minuten per dag. Bijvoorbeeld wanneer je fietst naar het station, de trap neemt om op het perron te komen en wandelt naar jouw eindbestemming. Moet je met de auto? Stap dan elke 30 minuten even uit en loop tien rondjes om je auto (dit is overigens ook beter voor je concentratie). Ga je op de fiets? Lekker bezig! Misschien kan je ook lopen of een gedeelte lopen? Zo beweeg je nog wat langer.

Kleine stappen

Paris here we come

Wil je meer bewegen tijdens je dag, maak dan een challenge met je team of gezin: loop naar Parijs. Niet letterlijk natuurlijk. Google hoeveel kilometer het is van kantoor naar Parijs en bereken hoeveel stappen dit is (7 kilometer is ongeveer 10.000 stappen). Verdeel de stappen over je team- of gezinsleden en spreek af hoe lang jullie erover gaan doen. Alle stappen tellen mee in deze challenge, ook die van fietsen en sporten. Hoe snel bereiken jullie Parijs?

Ochtendroutine

Zet in de ochtend 20 minuten eerder je wekker en begin je dag fris en fit door actief te bewegen. Met deze goede start van je dag word je mentaal en fysiek wakker. Ook brengt het je stofwisseling op gang, maakt het je gewrichten en spieren soepel en is het goed voor je doorbloeding. Ontdek wat voor inspanning het beste bij jou past. Start je dag bijvoorbeeld met een aantal korte yogaoefeningen, of ga een stukje wandelen terwijl je jouw favoriete podcast beluistert. Wedden dat jij straks ook een ochtendmens bent?

Op je tenen

Je hebt het vaak niet in de gaten maar zitten doe je al snel 8 tot 11 uur per dag, zeker als je een zittend beroep hebt. Kleine oefeningen tussen de bedrijven door helpen je om de ‘zitziekte’ tegen te gaan. Sta op uit je stoel en zoek wat ruimte rond je stoel. Ga op je tenen staan en houd dat vast gedurende 10 seconden. Herhaal dat nog een keer. Alle kleine beetjes helpen!

Haal die stappen binnen

Een deadline die steeds dichterbij komt, die presentatie die je nog voor moet bereiden of een dag die volgepland is met meetings. We snappen dat het soms lastig is om voldoende te bewegen. Daarom hieronder een paar tips hoe je dagelijks met kleine aanpassingen meer (op kantoor) kunt bewegen:
• Neem steeds de trap in plaats van de lift.
• Wandel tijdens de lunchpauze.
• Probeer ook vergaderingen of bila’s lopend te doen.
• Als je een fiets of loop bureau hebt, maak daar dan vooral gebruik van.
• Loop als je koffie of thee wil naar een apparaat op een andere afdeling.
• Hetzelfde geldt voor printen en de wc, ga voor een optie die verder weg is.
• Parkeer je auto zo ver mogelijk van de ingang.
• OV? Stap een halte te vroeg of te laat uit.
• Moet je ergens wachten? Bijvoorbeeld op een vergaderzaal ijsbeer dan rustig door de gang.
• Op het perron? Loop dan het perron op en neer.

Deel dit artikel

Kosteloos inzicht in je gezondheid met de Persoonlijke Gezondheidscheck

Ben je benieuwd of je per dag voldoende beweegt en hoe gezond jij nu écht bent? Doe dan de Persoonlijke Gezondheidscheck. In veel gevallen wordt de check gewoon vergoed door je verzekeraar. Hiermee zie je in één keer hoe gezond je bent, wat jouw eventuele risico’s zijn en wat je kunt verbeteren. En je krijgt handige tips om aan de slag te gaan. Zelfstandig of met professionele begeleiding door partijen die speciaal voor jou zijn geselecteerd.  Controleer direct of de check voor jou wordt vergoed.

Controleer jouw zorgvergoeding

Meer lezen?

Bewegen

Starten met sporten: zo maak je een vliegende start

Bewegen

Geen tijd om naar de sportschool te gaan? Ontdek de leukste online workouts

Bewegen

Het belang van beweging voor een gezond brein