Bewegen

Het belang van beweging voor een gezond brein

Leestijd: 1 minuut

Ons brein is heel belangrijk en we willen het graag gezond houden. Gelukkig is er een simpele en effectieve manier om de gezondheid van ons brein te bevorderen: regelmatig bewegen! In deze blog delen we waarom beweging zo goed is voor ons brein en hoe je door middel van eenvoudige activiteiten een positieve impact kunt hebben op de gezondheid van je brein.

Waarom beweging goed is voor ons brein

Beweging is goed voor ons brein om verschillende redenen. Een belangrijke reden is dat het de bloedcirculatie verbetert. Dit betekent dat er meer zuurstof en voedingsstoffen naar de hersenen worden gebracht. Dit helpt om de hersenfunctie gezond te houden en de prestaties van het brein te verbeteren. Het kan ook helpen om nieuwe hersencellen te laten groeien, vooral in gebieden van het brein die verantwoordelijk zijn voor geheugen, leren en stemming. Dit betekent dat regelmatige lichaamsbeweging niet alleen de gezondheid van je brein kan verbeteren, maar ook kan bijdragen aan het behoud van mentale vaardigheden naarmate je ouder wordt. Erg belangrijk dus!

Blog over belang van bewegen voor het brein

Hoe beweging ons mentaal welzijn verbetert

Beweging heeft veel voordelen voor ons brein en onze mentale gezondheid. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van stress en angst, wat op zijn beurt weer een positieve invloed heeft op de concentratie en prestaties van het brein. Ook heeft beweging een positieve invloed op de stemming en kan het helpen bij het verminderen van symptomen van depressie en angst. Dit komt doordat het lichaam endorfine aanmaakt, een chemische stof die ons gelukkig maakt. Zo kan regelmatig bewegen niet alleen fysiek, maar ook mentaal goed voor je zijn.

Een ander voordeel van beweging is dat het kan helpen bij het verbeteren van de slaap. Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond brein en door te bewegen kun je je slaappatroon verbeteren. Dit is weer bevorderend voor de algehele gezondheid van het brein. Het is duidelijk dat beweging een belangrijke rol speelt. Je hoeft echter niet uren in de sportschool door te brengen om deze voordelen te ervaren. Eenvoudige activiteiten zoals wandelen, fietsen of zwemmen kunnen al een positieve impact hebben. Probeer elke dag minstens 30 minuten aan lichaamsbeweging in te passen en ontdek zelf de vele voordelen voor je brein en algehele gezondheid.

 

Deel dit artikel

Benieuwd of je genoeg beweegt?

Ben je benieuwd of je genoeg beweegt en hoe gezond jij nu écht bent? Doe dan de Persoonlijke Gezondheidscheck. In veel gevallen wordt de check gewoon vergoed door je verzekeraar. Hiermee zie je in één keer hoe gezond je bent, wat jouw eventuele risico’s zijn en wat je kunt verbeteren. En je krijgt handige tips om aan de slag te gaan. Zelfstandig of met professionele begeleiding door partijen die speciaal voor jou zijn geselecteerd. Controleer direct of de check voor jou wordt vergoed.

Controleer jouw zorgvergoeding

Meer lezen?

Bewegen

Starten met sporten: zo maak je een vliegende start

Bewegen

Geen tijd om naar de sportschool te gaan? Ontdek de leukste online workouts

Bewegen

Meer bewegen? Met deze 6 tips lukt het jou wel