Welkom bij de 1-2-3 Gezondheidscheck

Op deze pagina lees je alles over de Persoonlijke Gezondheidscheck.

Klik op de button hieronder als je meer wilt weten over de pilot van Sanquin. Je kunt je daar ook aanmelden voor de pilot.

Naar website Sanquin

De check is ontwikkeld in samenwerking met artsenorganisaties en gezondheidsfondsen

Longfonds Hartstichting Diabetes Fonds GGD GHOR Nierstichting

Hoe werkt het?

Meld je aan voor de pilot

Na twee donaties voor 31 oktober krijg je toegang tot je eigen account bij de Persoonlijke Gezondheidscheck

Vul de online vragenlijst in

Dit duurt ong. 25 minuten. De vragenlijst kun je tussentijds opslaan en later verder gaan.

Bloedonderzoek Sanquin

Tijdens je derde donatie vult Sanquin twee buisjes bloed en bepaalt daarmee jouw cholesterol- en bloedsuikerwaarden.

Inzicht in jouw gezondheid

Alles afgerond? Je ziet in één keer hoe gezond je bent, wat jouw eventuele risico's zijn en dus wat je kunt verbeteren.

Ga direct aan de slag

Je krijgt handige tips en adviezen om aan de slag te gaan. Zelfstandig of met professionele begeleiding.

De Persoonlijke Gezondheidscheck is beoordeeld met een 8.2

Lees alle 59 onafhankelijke reviews op Feedback Company.

 

 

Waarom meedoen?

Inzicht in je gezondheid en vitaliteit

Wat zijn jouw persoonlijke gezondheidsrisico’s? Krijg duidelijk inzicht in jouw leefstijl en waarden zoals bloedsuiker en cholesterol. Als je weet hoe gezond en vitaal je echt bent, weet je ook wat je kunt verbeteren.

Eerste stap naar betere gezondheid

64% van de deelnemers is na de check gemotiveerd om aan de slag te gaan met zijn of haar gezondheid. Zo verbetert 76% hun voedingspatroon en gaat 59% meer bewegen met de tips uit de check!

Persoonlijke gezondheidsomgeving

Krijg inzicht in jouw gezondheid én ontvang handige en motiverende tips om zelfstandig of met professionele begeleiding aan de slag te gaan. Allemaal vanuit jouw persoonlijke, online gezondheidsomgeving.

Veilig & betrouwbaar

Jouw privacy is voor ons het allerbelangrijkste. De check gaat vanzelfsprekend zorgvuldig met jouw gegevens om. Niemand krijgt inzicht in jouw persoonlijke data. Lees meer over jouw privacy

Al meer dan 450.000 mensen hebben de check gedaan

Richard van Driel

Hij hoopte vooral bevestigd te zien dat het met zijn gezondheid wel snor zat. Dus keek zzp’er Richard van Driel (55) van Drukwerk ABC wel even verbaasd op toen uit zijn Persoonlijke Gezondheidscheck bleek dat zijn cholesterol was verhoogd. Het motiveerde de ondernemer uit het Gelderse Doornenburg om na een blessure het hardlopen weer op te pakken.

“Het was net het zetje dat ik nodig had. Vorige zomer kreeg ik een brief van mijn verzekeraar dat ik kosteloos aan de check kon meedoen. Ik was vooral nieuwsgierig hoe hoog mijn bloeddruk en cholesterol waren. Hoe goed mijn conditie ook is, je kunt aan de buitenkant niet zien of die in orde zijn. Op mijn leeftijd zie ik steeds meer mensen met gezondheidsklachten, zeker als ze bijvoorbeeld te weinig bewegen of te zwaar zijn. Dan weet je weer hoe belangrijk het is om er alles aan te doen om zo gezond mogelijk te blijven.”

Lees meer

Astrid de Nijs

Ondernemer Astrid de Nijs uit Tilburg krijgt de ZZP Fit-Check aangeboden via haar ZZP verzekering bij CZ. Door de Persoonlijke gezondheidscheck te doen ontdekte zij iets over zichzelf wat ze daarvoor nog niet echt door had.

“De ZZP Fit-Check is de Persoonlijke Gezondheidscheck. Sinds 2016 heb ik deze check uitgevoerd. Ik was erg benieuwd naar de resultaten, omdat ik het idee heb dat ik gezond leef, maar toch in de afgelopen 10 jaar zo’n 10 kilo ben aangekomen. Die gedachte kan dus niet kloppen en dat bleek ook uit de resultaten van de check in 2016. Mijn eetgedrag, mijn gewicht en buikomvang konden gezonder en qua draagkracht/draaglast was ik wat uit balans. Ai, ondanks mijn verwachting was dat toch best confronterend.

Lees meer

Jos

Jos (61) is senior IT architect.

“De ICT is een stressvolle branche. De meeste van ons werken meer dan voltijds. Bovendien hebt je vaak met deadlines te maken. En dan zitten we meestal ook nog het grootste deel van de dag. Ik vind dus eigenlijk dat alle werkgevers in onze sector hun werknemers jaarlijks de Persoonlijke Gezondheidscheck zouden moeten aanbieden. Het hoort wat mij betreft bij goed werkgeverschap. Vandaar dat ik mijn medewerkers ook stimuleer om er vooral gebruik van te maken. Puur voor henzelf, want ik krijg hun uitslagen als leidinggevende nooit te zien.

Lees meer

Bart Lenting

Ondernemer en ‘blikverruimer’ Bart Lenting (39) uit Alkmaar kreeg van zijn AOV-verzekeraar De Goudse het aanbod om gratis de Persoonlijke gezondheidscheck te doen. 

“De eerste keer dat ik de mail over de Persoonlijke Gezondheidscheck (PGC) binnenkreeg, gooide ik hem ongelezen weg. De tweede keer ook. Ik dacht dat het een reclame-actie was. Pas bij de derde keer dacht ik: laat ik de check maar doen, dan ben ik er vanaf. Ik raffelde de vragenlijst af en vulde vooral sociaal wenselijke antwoorden in. Pas toen ik klaar was, begon het me te dagen de PGC een gedegen en onafhankelijk meetinstrument is. Ineens had ik er spijt van dat ik de vragen niet naar eer en geweten had ingevuld. Ik heb toen contact opgenomen met de helpdesk om mijn account te resetten, en ben opnieuw begonnen.

Lees meer

Hans van Dijk

‘‘Ik heb er nooit echt bij stilgestaan dat er op mijn leeftijd al harder aan je gezondheid gewerkt moet worden. Je denkt dat je aardig gezond bezig bent, maar door de check word je op sommige punten met de neus op de feiten gedrukt.’’ Zegt Hans van Dijk (51). Hij kreeg via zijn werkgever, GGN, de mogelijkheid om kosteloos de Persoonlijke Gezondheidscheck te doen.

‘‘Ik heb een drukke baan. In de waan van de dag ben je geneigd soms de zorg over lichaam en geest uit het oog te verliezen. Langzaam maar zeker sluipen er kleine kwaaltjes in zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Toen mijn werkgever de optie gaf om mee te doen aan de Persoonlijke Gezondheidscheck besloot ik dat dit een goed moment was om na te gaan hoe het daadwerkelijk met mijn gezondheid gesteld was.

Lees meer

Ervaring Persoonlijke Gezondheidscheck

Roel Teule

Gezondheid is een kostbaar bezit dat we allemaal koesteren. Toen Roel Teule een paar jaar geleden een gezondheidscheck onderging, bleek zijn cholesterol niet helemaal in orde te zijn. Nu kreeg hij de gelegenheid om zijn gezondheid opnieuw te onderzoeken met de Persoonlijke Gezondheidscheck. Wat hij ontdekte, bracht niet alleen geruststelling, maar ook een belangrijk inzicht met zich mee.

“Een paar jaar geleden had ik de mogelijkheid om een gezondheidscheck te doen. Daaruit bleek dat mijn cholesterol niet helemaal in orde was. Nu ik opnieuw de kans kreeg om preventief mijn gezondheid te onderzoeken met de Persoonlijke Gezondheidscheck, wilde ik graag weten hoe het ervoor stond. Ik was ook benieuwd naar mijn bloeddruk, aangezien die in het verleden ook niet helemaal op orde was.

Lees meer

Ervaringsverhaal gezondheidscheck huisarts

Jaap Eysink Smeets

Als voormalig huisarts begrijpt Jaap Eysink Smeets als geen ander hoe lastig het is om je leefstijl aan te passen. Om actief aan de slag te gaan met zijn eigen gezondheid heeft hij besloten deel te nemen aan de Persoonlijke Gezondheidscheck.

“Als gepensioneerde huisarts begrijp ik maar al te goed hoe moeilijk het is om mensen te motiveren om hun leefstijl aan te passen en hoe belangrijk het is om opvolging te bieden. Om mezelf de nodige motivatie te geven, heb ik besloten om deel te nemen aan de Persoonlijke Gezondheidscheck.”

Lees meer

Ervaring Persoonlijke Gezondheidscheck Ervaringsverhaal gezondheidscheck huisarts

Veelgestelde vragen

De Persoonlijke Gezondheidscheck is een laagdrempelig, preventief onderzoek, bestaande uit een online vragenlijst en aanvullende testen die thuis uitgevoerd worden. Na het uitvoeren van de check ontvangen deelnemers in hun resultaten een risicoprofiel en advies over hun gezondheid en handvatten om hiermee aan de slag te gaan. Dit is gericht op het voorkomen of tijdig herkennen van de volgende gezondheidsrisico’s*:

  • Hart- en vaatziekten
  • Diabetes
  • Nierfunctie
  • Longfunctie
  • Psychisch welzijn
  • Werkvermogen
  • Gehoor
  • Zicht

* De gezondheidsrisico’s die voor jou inzichtelijk worden gemaakt, zijn afhankelijk van de inhoud van de check die jij hebt gekozen of aangeboden krijgt.

Het invullen van de gezondheidsvragenlijst kost ongeveer 25 minuten. Daarnaast vul je zelf een aantal metingen in, zoals je lengte, gewicht en buikomvang, dit neemt ongeveer 5 minuten in beslag. Je kunt je bloeddruk en hartslag opschrijven bij je derde donatie bij Sanquin, deze vul je ook in. De buisjes bloed voor het bloedonderzoek worden afgenomen tijdens je derde donatie, dus reken daar de tijd voor die je normaalgesproken nodig hebt voor je donatie. Als de vragenlijst en lichaamsmetingen zijn afgerond, ontvang je jouw Gezondheidsrapport binnen twee weken na je derde donatie. Je kan een e-mailbericht verwachten indien jouw resultaten gereed staan.

De Persoonlijke Gezondheidscheck is een e-health plaform met daaraan gekoppeld een kennissysteem. Dit kennissysteem geeft op individueel niveau inzicht in de gezondheid en leefstijl. De uitslag en het advies dat een deelnemer ontvangt komt als volgt tot stand:

  • Een deelnemer vult een vragenlijst in en deelt daarin informatie over zijn of haar gezondheid en leefstijl.
  • Daarnaast worden metingen uitgevoerd (lengte en gewicht, buikomvang en bloeddrukmeting) en er vindt bloedafname plaats voor het bepalen van het cholesterol- en bloedsuikerprofiel.Deze metingen kunnen door het individu zelf uitgevoerd worden of door een professional.

De beantwoorde vragen, meetwaarden en bloedwaarden worden in het NIPED-kennissysteem als input gebruikt voor geïmplementeerde medische richtlijnen (gehanteerd door huisartsen) en algoritmen.

In de uitslag die de deelnemer vervolgens ontvangt, krijgt hij/zij inzicht in zijn/haar leefstijl en gezondheidsrisico’s. Hierbij wordt een stoplichtmodel gebruikt:

  • rood betekent doorverwijzing naar professionele begeleiding (zoals een huisarts)
  • oranje betekent ‘’ga zelf aan de slag’’
  • groen betekent ‘’goed bezig’’

In de uitslag wordt getoond hoe de verschillende leefstijlfactoren invloed hebben op het ontwikkelen van veelvoorkomende ziekten en aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Hierbij worden de metingen niet alleen per factor bekeken en teruggekoppeld, maar ook de onderlinge verbanden aan de deelnemer gecommuniceerd (bijv: het hart- en vaatziekte risico is hoger omdat verschillende leefstijlfactoren en/of metingen niet voldoen aan de gehanteerde richtlijn).

De gehanteerde grenswaarden voor een groen/oranje/rode uitslag per onderzochte gezondheidsfactor worden mede bepaald door de gegeven persoonlijke input (bijv. medische geschiedenis, familiegeschiedenis, leeftijd etc.) Het inzicht en advies wat met de Persoonlijke Gezondheidscheck wordt gegeven is vrijblijvend. De deelnemer bepaalt zelf wat hij/zij hier mee doet.

Wij denken dat de Persoonlijke Gezondheidscheck desondanks nuttig kan zijn. De Persoonlijke Gezondheidscheck houdt er rekening mee wanneer je reeds onder controle bent bij een behandelend arts. Het feit dat je onder behandeling bent, betekent niet direct dat de rest van je lichaam ook in de gaten wordt gehouden door jouw behandelend arts. Bij de Persoonlijke Gezondheidscheck wordt gekeken naar een aantal veel voorkomende aandoeningen, welke door middel van vroege diagnostiek en/of preventie voorkomen kunnen worden. Daardoor kan deelname aan De Persoonlijke Gezondheidscheck je een compleet beeld geven van jouw gezondheid.

De Persoonlijke Gezondheidscheck is door &niped ontwikkeld in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), GGD GHOR Nederland, de Hartstichting, Nierstichting, Longfonds en Diabetesfonds.

De oprichters van de Persoonlijke gezondheidscheck zijn Dr. Coenraad van Kalken en Dr. Roderik Kraaijenhagen.

Op de site van de Persoonlijke Gezondheidscheck wordt gebruik gemaakt van verschillende cookies. Je kunt meer lezen over welke cookies en waarom wij deze toepassen in ons Cookiebeleid.

De Persoonlijke Gezondheidscheck stelt geen diagnoses voor bepaalde aandoeningen. Het geeft een persoonlijk risicoprofiel, waarbij de uitslag mogelijk kan aangeven dat het verstandig is om een preventief vervolgonderzoek te laten doen. Dit preventieve onderzoek wordt in zo’n geval geadviseerd om ziekte uit te sluiten of in een vroegtijdig stadium te ontdekken. Het risicoprofiel geeft aan op welke aandoeningen je een verhoogd (oranje) of sterk verhoogd (rood) risico hebt. De adviezen helpen om je gezondheid weer gezond (groen) te krijgen. De Persoonlijke Gezondheidscheck kijkt alleen naar het risico op ziekteprocessen die, als ze vroegtijdig ontdekt worden, ook daadwerkelijk behandeld kunnen worden.

Bekijk alle vragen