METEN IS WETEN

Aan de hand van onze wetenschappelijke getoetste vragenlijst kunnen we veel potentiële gezondheidsrisico’s in kaart brengen. In aanvulling daarop bieden we een aantal lichamelijke tests. Met als doel: een nog completer en betrouwbaarder overzicht van je gezondheid. Dat helpt ons weer om je een een concreet en praktisch leefadvies-op-maat te geven.

noun_1065685

Tests voor cholesterol, bloedsuiker en nierfunctie

Nadat je de vragenlijst hebt afgerond en je adresgegevens hebt ingevuld, krijg je de unieke Checkbox thuisgestuurd, mits je die module hebt afgenomen/aangeboden krijgt. Hierin vind je een vingerprik voor het meten van je bloedsuiker- en cholesterolgehalte, en en een buisje waarin je urine kunt opvangen aan de hand waarvan je nierfunctie wordt bepaald. Er zitten duidelijke instructies bij over hoe je de tests moet uitvoeren. Na het doen ervan stuur je de materialen in de bijgeleverde envelop naar ons laboratorium. In verband met de houdbaarheid dien je de tests binnen tien dagen na ontvangst uit te voeren. De uitkomsten worden automatisch aan je persoonlijke online account toegevoegd.

Waarom cholesterol meten?

Ieder mens heeft twee soorten cholesterol in zijn bloed: het gunstige HDL en het ongustige LDL, dat slecht is voor je bloedvaten. Hoe hoger het niveau van LDL-cholesterol in je lichaam, hoe groter de kans op slagaderverkalking en daarmee op hart- en vaatziekten. Belangrijke oorzaken van een verhoogd cholesterol zijn eten van veel verzadigd vet, overgewicht, diabetes, een traag werkende schildklier en erfelijke aanleg.

Waarom bloedsuiker meten?

Een te hoog bloedsuikergehalte kan diabetes (suikerziekte) veroorzaken, met mogelijk allerlei andere klachten tot gevolg. Zo krijgt minstens de helft van alle diabetespatiënten vroeg of laat te maken met chronische complicaties, zoals oogproblemen, hart- en vaatziekten, nierfalen of zenuwschade. Diabetes type 2 diabetes komt verreweg het meeste voor. Overgewicht, weinig beweging, oudere leeftijd en erfelijke aanleg vergroten de kans hierop. Met een gezondere leefstijl kunnen de problemen vaak grotendeels worden verholpen.

noun_987886

Waarom nierfunctie meten?

Met hun miljoenen kleine filtertjes (nefronen) zeven je nieren afvalstoffen uit je bloed. Daarnaast maken ze verschillende belangrijke hormonen aan. Zo houden ze je bloeddruk constant, zorgen ze voor de productie van rode bloedlichaampjes en dragen ze bij aan de vorming van stevige botten. Helaas kunnen je nieren door bijvoorbeeld diabetes type 2 en/of een hoge bloeddruk schade oplopen. Pas als de nierfunctie voor 70 procent of meer is uitgevallen, krijg je klachten. Door eventuele schade zo vroeg mogelijk op te sporen, kun je maatregelen nemen om (toekomstige) problemen (zoveel mogelijk) te voorkomen.

noun_1092295

Buikomvang

Bij eventueel overgewicht is het belangrijk te weten waar het vet zich bevindt. Veel vet in je buikholte verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, terwijl veel vet rond je heupen daar niet of nauwelijks invloed op heeft. Daarom vragen we je om je buikomvang met een meetlint te meten en de waardes in te vullen in je persoonlijke online account.

noun_53332

Bloeddruk

In Nederland heeft 1 op de 4 volwassenen een te hoge bloeddruk. Bij 60-plussers is het zelfs 1 op de 2! Belangrijke boosdoeners zijn overgewicht —  vooral buikvet — en een te grote zoutinname. Een verhoogde bloeddruk kan schade aan onder andere je hart- en bloedvaten en je nieren veroorzaken.  Helaas merk je daar meestal pas iets van als de problemen al groot zijn. Vandaar dat het zo belangrijk is om je bloeddruk regelmatig te controleren. Vul de actuele waardes in in je persoonlijke online account. Geen bloeddrukmeter in huis? Bestel die dan tijdens je registratie (je krijgt dan de Visomat Comfort 20/40 thuisgestuurd, een bovenarmbloeddrukmeter die voldoet aan de Europese normen) of ga naar je apotheek, huisarts of bezoek een thuiszorgwinkel.

Extra modules

Module Mentaal Welzijn

Iedereen die na een drukke week wel een last van zijn nek of rug heeft gehad, weet wel dat je gemoedstoestand invloed heeft op hoe je lichamelijk voelt. Maar dat effect gaat verder. Als je geestelijk niet lekker in je vel zit, kan dat bijvoorbeeld leiden tot gevoelens van angst, depressie of een burn-out. Maar ook tot lichamelijke klachten, zoals een opgejaagd gevoel, spierpijn, en hoofdpijn. Chronische stress vergroot zelfs de kans op veelvoorkomende aandoeningen als hart- en vaatziekten. Kortom, als het over gezondheid gaat, kun je lichaam en geest niet los van elkaar zien. Met de module Mentaal Welzijn krijg je een goed beeld van of je mentaal misschien in de gevarenzone zit, en wat je daar zo nodig aan kunt doen.

Module Gehoor

Bij gehoorverlies is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Voor elke vorm van slechthorendheid is er tegenwoordig wel een gehoorapparaat, dat je bovendien nauwelijks meer ziet. Een gehoorapparaat stimuleert de gehoorcellen, zodat verdere achteruitgang stopt. Maar eenmaal opgelopen schade is niet meer te herstellen, ook niet met een gehoorapparaat. Kortom: hoe langer je wacht, hoe minder effect een gehoorapparaat nog heeft. Reden genoeg om de module Gehoor aan je Persoonlijke Gezondheidscheck toe te voegen en zo inzicht te krijgen in de vraag of je gehoor nog optimaal is.

Module Zicht

Met het ouder worden gaat je zicht onvermijdelijk achteruit. De ene persoon merkt dat rond zijn veertigste, de andere pas veel later. Los daarvan zijn er allerlei oogziektes die je zicht kunnen aantasten. Dat is niet alleen lastig en vervelend met bijvoorbeeld lezen of computerwerk, maar ook gevaarlijk. Als je obstakels minder goed ziet, is de kans groter dat je struikelt of valt. Bovendien word je met slechte ogen eerder door de zon verblind in het verkeer. Verder kun je last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid of branderige ogen. De module Zicht geeft een goede indicatie van hoe scherp je ziet en of je er goed aan doet om naar een opticien of specialist te gaan.

Module Vitamine D

De meeste mensen weten wel dat vitamine D is belangrijk is voor sterke botten. Maar wist je ook dat vitamine D de aanmaak van bepaalde afweercellen stimuleert, waardoor je mogelijk minder vatbaar bent voor infecties? Een hoog vitamine D-gehalte zou zelfs de kans op darmkanker verlagen. En een tekort speelt waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van diabetes type 1 en van de spierziekte multiple sclerose. Alle reden dus om je vitamine D-niveau goed op in de gaten te houden! Dat kan met de vitamine D-module van de Persoonlijke Gezondheidscheck. Met een simpele vingerprik, gewoon thuis. Zodat je snel weet hoe het gesteld is met je vitamine D, en of je er verstandig aan doet om dagelijks een supplement te nemen.