Voordelen van het PMO voor de werknemer

Niet alleen werkgevers hebben er baat bij (zie blog) wanneer werknemers deelnemen aan een Preventief Medisch Onderzoek (PMO). Annabel vertelde al in haar vlog over welke voordelen het jou als werknemer biedt. En dat zijn er een hoop! Daarom gaan we in deze blogpost dieper in op wat deelname aan de check betekent voor de werknemer.

Je hebt er recht op
Laten we beginnen bij het begin. Elke werkgever is wettelijk verplicht om periodiek een Preventief Medisch Onderzoek aan zijn of haar werknemers aan te bieden. Als werknemer heb je er dus recht op, maar het is niet verplicht om eraan deel te nemen. Tenzij hier specifieke afspraken over zijn gemaakt in de CAO, zoals bijvoorbeeld voor productiemedewerkers het geval kan zijn. Hoewel deelname niet verplicht is, biedt het een hoop voordelen voor jou als werknemer:

Zelfstandig deelnemen wanneer het jou uitkomt
Hoewel dat niet bij elk Preventief Medisch Onderzoek het geval is, is deelname aan de Persoonlijke Gezondheidscheck wel onafhankelijk van tijd en plaats. Je kunt zelf beslissen wanneer en waar je deelneemt. De drempel om deel te nemen ligt zo laag dankzij de vragenlijst die we online aanbieden. Daarnaast wordt de checkbox met fysieke tests (zoals bloed- en urineonderzoek) thuisgestuurd, zodat je de tests zelfstandig in je eigen vertrouwde omgeving kunt uitvoeren. Er wordt dus niet direct een bedrijfsarts of huisarts bij het onderzoek betrokken. Of je uiteindelijk iets met de uitkomsten wilt doen, is ook volledig aan jou. Kortom, je bent volledig in controle over jouw deelname.

Het kost je niets
De Persoonlijke Gezondheidscheck wordt door de werkgever vergoed. Je kunt het zien als een cadeautje van jouw werkgever. Het kost je dus niets, maar het kan je een hoop opleveren.

Inzicht in je eigen gezondheid
Als werknemer krijg je na deelname een Persoonlijk Gezondheidsrapport. Dit uitgebreide rapport geeft inzicht in jouw eigen gezondheid, vitaliteit en risico’s. Zo komen hoge risico’s op bepaalde aandoeningen eerder aan het licht, waardoor er eerder ingegrepen kan worden en vele nare chronische ziekten voorkomen kunnen worden. Om eventuele gezondheidsrisico’s te verminderen geeft het rapport concrete adviezen, tips en suggesties op maat. Na deelname beslis je zelf of je iets met de uitkomsten van de Persoonlijke Gezondheidscheck gaat doen. Zo kun je bijvoorbeeld hulp krijgen om je gezondheid te verbeteren met passende interventies die aansluiten bij je Persoonlijk Gezondheidsrapport. Uiteraard is dit volledig jouw eigen keuze en word je door niemand gedwongen, maar we moedigen je wel aan om hiermee aan de slag te gaan. Daadwerkelijk aan de slag gaan met de uitkomsten biedt namelijk nog meer voordelen!

Welke voordelen biedt aan de slag gaan met je gezondheid?
Deelnemen aan de Persoonlijke Gezondheidscheck creëert om te beginnen bewustwording. Je krijgt de kans om uitgebreid inzicht te krijgen in jouw gezondheid en vitaliteit, omdat je niet altijd weet hoe het nu echt met je gezondheid gesteld is. Dit inzicht kan je motiveren om daarmee aan de slag te gaan. Door aan de slag te gaan met je gezondheid verbeter je je prestaties, zowel thuis als op het werk. Zo stijgt jouw productiviteit, zit je lekkerder in je vel en ook minder vaak uitvallen door ziekte. Op lange termijn vermindert hiermee de kans op arbeidsongeschiktheid met alle gevolgen van dien en vergroot de kans om vitaal oud te worden.

Maar hoeveel mensen gaan ook daadwerkelijk aan de slag met hun gezondheid?
Dat hebben wij onderzocht. Na zes maanden is ruim 2/3e van de werknemers nog actief bezig met de eigen gezondheid! Deelname aan de Persoonlijke Gezondheidscheck biedt dus niet alleen inzicht, maar helpt je ook echt werk te maken van je gezondheid en dat te blijven volhouden.

Bewezen oplossing
De Persoonlijke Gezondheidscheck is gebaseerd op richtlijnen van acht artsenorganisaties en gezondheidsfondsen en op onderzoek door negen onderzoekspartners. We hebben meer dan tien jaar ervaring in het ontwikkelen van onze Gezondheidscheck. Ruim 300.000 deelnemers gingen je al voor!

We garanderen je privacy
Tot slot krijgt niemand anders dan jij inzicht in de medische informatie die voortkomt uit jouw deelname. Alleen jij krijgt toegang tot je eigen gegevens, dus ook jouw werkgever niet. Meer weten over wat dit precies inhoudt? Lees onze blog over hoe we met jouw persoonlijke gegevens omgaan.

Nog geen PMO gedaan op je werk maar zou je het wel graag willen? Laat het ons weten via dit formulier, dan nemen we contact op met jouw werkgever.

Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van onze volgende vlogs en aanvullende blogposts! Volgende week gaan we in op de kosten van de Persoonlijke Gezondheidscheck, inclusief de business case voor werkgevers.